Sękacz, cepeliny, kartacze, babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, chłodnik litewski, kwas chlebowy i oczywiście przepyszny czarny litewski chleb – Litwini nie bez powodu są dumni ze swoich potraw narodowych.
Więcej o kuchni litewski możesz poczytać tutaj. Tylko na Litwie można spróbować prawdziwych smaków tego kraju 🙂
Choć tu, na Suwalszczyźnie, wszyscy znają kuchnię litewską, odważę się twierdzić, że lubią dania litewskie z „dodatkami” Suwalszczyzny. Tradycje kulinarne jako pierwsze torują sobie drogę 🙂
W różnych regionach Litwy można spróbować potraw, których nie znajdziemy w innych regionach, np. kastinis jest potrawą typową dla Żmudzi.
Kto chciałby sam przygotować litewską potrawę, znajdzie tu kilka przepisów. Tylko proszę nie zapomnieć o przyprawach narodowych: kminku, czosnku. Smacznego 🙂
A teraz coś dla miłośników sękacza. Największy sękacz ma 3,7 m i został wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa.
Gotowy sękacz jest podobny do ściętego pnia drzewa z sękami, stąd jego nazwa. Po litewsku šakotis. To jedna z potraw narodowych Litwy, która już na dobre zadomowiła się na Suwalszczyźnie.
Źródła:
http://www.wilno.name/kuchnia/potrawy-litewskie.html
http://urodaizdrowie.pl/kuchnia-litewska
http://skonis.lrytas.lt/gurmanu-klubas/druskininkuose-iskeptas-sakotis-pasaulinis-rekordininkas.htm
Zostaw komentarz