Dzisiaj trochę o kuchni litewskiej. Tu, na Suwalszczyźnie, wszyscy ją znają. Tradycje kulinarne jako pierwsze torują sobie drogę 🙂
Ale tylko na Litwie można spróbować prawdziwych smaków tego kraju 🙂 Sękacz, cepeliny (kartacze), babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, chłodnik litewski, kwas chlebowy i oczywiście przepyszny czarny litewski chleb – Litwini nie bez powodu są dumni ze swoich potraw narodowych. CZosnek i kminek – to przyprawy „narodowe” Litwinów 🙂
W różnych regionach Litwy można spróbować potraw, których nie znajdziemy w innych regionach, np. kastinis jest potrawą typową dla Żmudzi.
„Z powodu skomplikowanej historii Litwy kuchnia litewska niemal od samego początku była pod wpływem kuchni krajów ościennych, a także kuchni ludów zamieszkujących Wielkie Księstwo Litewskie: ukraińskiej, polskiej, tatarskiej, białoruskiej oraz żydowskiej. W okresie zaborów kuchnia Litwy znalazła się pod wpływem kuchni rosyjskiej oraz niemieckiej. Dzisiaj uważa się że jest to kuchnia o niepowtarzalnym stylu, na pograniczu kuchni polskiej i rosyjskiej.
Kuchnia litewska odznacza się obfitością potraw z ziemniaków i mięsa. Od wieków zakorzeniona w kuchni chłopskiej opiera się też na produktach zbożowych, mlecznych, owocach leśnych, grzybach i miodach. Niektórzy smakosze uznają ją za zbyt prostą i ciężką inni nazywają ją kuchnią ekologiczną“.
Kto chciałby sam przygotować litewską potrawę, znajdzie tu kilka przepisów: http://www.wilno.name/kuchnia/potrawy-litewskie.html Smacznego 🙂
Źródła:
http://urodaizdrowie.pl/kuchnia-litewska
http://www.tasteaway.pl/2015/05/05/17-potraw-regionalnych-dla-ktorych-warto-przejechac-pol-polski/
Zostaw komentarz